"El millor consell: Deixeu-vos assessorar per l'equip de professionals de Reempresa"

Publicat el 08-04-2015

"El millor consell: Deixeu-vos assessorar per l'equip de professionals de Reempresa"

2014-03-03-13.56.39-300x225
- Nom i cognoms dels Reemprenedors: Enric González Lorenzo i Javier Rebollo Vázquez
- Nom de l’Empresa Reemprenedora: Interofer, S.L.
- Edats: 51 i 53 anys
- Data de la formalització de les compravendes: Març, Juliol i Desembre de 2.014
- Activitat actual: Gestió i Assessorament de 3 Bugaderies-Tintoreries a Barcelona, d’una Carnisseria a Sabadell  i d’un Forn a Granollers
- Número de treballadors: 8
- Costos de les operacions: Al voltant d’uns 95.000€ en total

Preguntes:

1. Ens pot explicar la seva formació i experiència professional?

Tant en Javier com jo mateix som Professionals en l’àmbit de l’Administració i Direcció d’Empreses, i cadascú de nosaltres acumulem més de 30 anys en la gestió d’Equips Humans i de Departaments Econòmic-Financers de tota classe, havent assolit en el decurs de la nostra vida professional diversos càrrecs executius, portats a terme en diverses Empreses de l’àmbit Nacional e Internacional.

2. Quines van ser les seves motivacions per reemprendre?

En un moment donat, i després d’haver estat ambdós acomiadats de les nostres respectives i últimes Empreses, per temes absolutament lligats a la reducció indiscriminada de costos de les Entitats en les que treballàvem, ens vam conèixer per una tercera persona que volia iniciar un nou Projecte Empresarial. Nosaltres ja estàvem dins del programa de Reempresa i, en tant que professionals de la gestió empresarial, vam veure que n’hi havia un nínxol de Mercat en el tema de la Reempreneduria, mitjançant l’adquisició de Negocis en situació de traspàs (mai per temes econòmics: jubilacions, enfermetats, divorcis, etc…), si els dotàvem d’un grau de professionalització que no ténen aquest tipus d’activitats, que solen ser ademés de caire familiar.

3. Quines són les activitats dels negocis que han reemprès?

En aquests moments, a part de fer tasques d’assessorament extern de vàries Empreses, sóm Co-propietaris de 3 Tintoreríes-Bugaderíes a Barcelona, d’una Carnisseria a Sabadell i d’un Forn-Pastisseria a Granollers. i seguim cercant oportunitats!

4. Com van definir el tipus d’Empresa a reemprendre? En quins criteris es van basar? Quant temps va durar la cerca?

Tal i com comentàvem en un apartat anterior, vam creure que n’hi havia un nínxol de Mercat si analitzàvem els Negocis en traspàs, i els dotàvem d’una estructura professional a imatge d’una Pime: Gestió centralitzada de compres i de màrketing, comptabilitat analítica per Centres de Cost, Planificació de creixement  comercial, anàlisi de les partides de costos individualitzada, cerca de sinèrgies entre els diferents Centres de treball, etc… A partir d’aquesta idea inicial, vam desenvolupar un Plà d’Empresa detallat i exhaustiu, en el que hi vam treballar dos mesos, i vam començar a posar-lo en marxa. Els pilars bàsics del nostre Model de Creixement són 3: 1.- Anàlisi de Negocis en traspàs, que no ho estiguin  per motius econòmics, i que tinguin recorregut de creixement; 2.- Constitució de una S.C.P. per cadascun dels Negocis que obrim, ja que cadascún d’ells ha de ser rendible per sí mateix, i 3.- Recerca de professionals del Sector amb una professionalitat constrastada i de més de 45 anys (per afavorir aquest segment  de la població activa que està en aquests moments més denostada), amb possibilitat d’arribar a ser Co-propietaris del Negoci amb el temps. En un termini de 3 mesos a comptar de la finalització d’aquest, i després d’haver estat un mes analitzant diverses oportunitats en traspàs, ja vam començar les negociacions per adquirir el primer dels nostres Negocis, que vam acabar comprant amb data de l’1 de Març del 2.014.

5. Quant temps van durar les negociacions? Van ser dures o fàcils?

Al ser el primer dels nostres Negocis, les negociacions van ser mer llargues del que ens esperàvem, però no van ser dures. Cadascuna de les parts escombra cap al seu terreny, i de vegades costa trobar punts d’equilibri, però les nostres capacitats de gestió i de negociació fàn que sempre trobem aquell punt just i correcte, en el que TOTS i estem còmodes. La prova de que les nostres gestions es basen en la confiança i les relacions personals, es que seguim mantenint molt bona relació amb TOT@S els/les que van ser els/les nostres Cedents.

6. De quina manera han finançat la Reempresa?

Per gestionar correctament la totalitat dels nostres Negocis, vam crear una Societat Limitada (S.L.), de la que en formem part 2 Socis Capitalistes, i en Javier i jo mateix com a capitalistes i Treballadors, a parts iguales. De moment, totes les adquisicions s’han portat a terme amb Fons Propis, sense finançament extern.

7. Van demanar-li als/les Cedents un temps per treballar conjuntament i transmetre així el know-how empresarial?

Aquest és un dels nostres pilars de transició. En el decurs dels primers mesos, mantenim els/les nostres Cedents dintre dels ja nostres Negocis, perque ens facin la transició de forma natural: ens transmeten el know-how del seu Negoci, ens posen en contacte amb els seus proveïdors, ens presenten els seus Clients, i ténen temps  “d’acomiadar-se” professionalment de la seva clientela, amb tota normalitat.

8. Han utilitzat l’ajuda d’algun expert (comptable, advocat o gestor) durant aquests processos?

En aquests temps d’especialització constant, no n’hi hà ningú que sigui capaç de portar-ho tot ell sol. La nostra experiència ens ha demostrat que, tot i tenir el nivell de coneixements que tenim tant en Javier com jo mateix, has de delegar en professionals especialitzats aquells aspectes que no dominis completament. Així, disposem de col.laboracdors externs com un Gabinet d’Advocats, una Gestoria Fiscal i Laboral, i una Empresa de Disseny gràfic.

9. Què us ha aportat Reempresa?

Reempresa ens ha donat l’oportunitat de Renéixer professionalment, i ens ha recolçat constantment desde els nostres inicis. Ha estat i segueix sent una de les nostres Plataformes de Negoci de referència.

10. Després de la seva experiència, valora positivament la reempresa d’empreses com a alternativa a la creació?

Evidentment! Tal i com estan actualment les coses a nivell econòmic i empresarial, està clar que la tendència de futur pesarà cada dia més envers l’auto-ocupació, i Reempresa, alhora que pionera en aquest tema, és una alternativa real i efectiva de fer-ho realitat.

11. Ténen algun comentari personal a fer d’aquesta experiència?

Aquests quasi 20 mesos que ja portem en aquesta nova aventura professional, amb més de cinquanta anys que tenim en Javier i jo mateix, i després de veure com està la situació actual del nostre País, han fet que poguem tornar a creure que el futur passa per apostar perque les relacions personals siguin el motor de la nova economia. Nosaltres diem que estem apostant per “l’Economia Empàtica”, basada en les relacions entre Emprenedors-Empleats, Clients-Emprenedors, Emprenedors-Emprenedors, Emprenedors-Proveïdors, etc…  L’essència del Negoci passa perque n’hi hagi empatia i bon Feeling entre totes les parts, i sapiguem trobar sempre el punt de connexió perfecte entre les diferents necessitats de cadascuna de les parts, perque TOTS ens hi trobem còmodes.

12. Quin consell donarien a un reemprenedor que estigués en la fase inicial del procés de Reempresa?

El millor consell que els hi podem donar és aquest: Deixeu-vos assessorar, confieu amb l’equip de professionals de Reempresa i dels seus col.laboradors, i valoreu exhaustivament TOTS I CADASCUN dels diferents aspectes del Negoci objecte del vostre interès, per no deixar-vos-en cap aspecte fóra d’anàlisi. Sapigueu sempre quines són les vostres limitacions, i no vulgueu abarcar més del que realment sigueu capaços de controlar. CREIEU AMB VOSALTRES MATEIXOS I EN LES VOSTRES APTITUDS, I ÀNIMS!!!